Mi az a nyelvi coaching?

 

A nyelvi coaching egy idegennyelvi fejlesztő módszer, amely magában foglalja a klasszikus idegennyelv oktatás és a coaching eszköztárát. A nyelvi coaching során személyre szabott, egyedi nyelvi készségfejlesztést kaphatsz, amely a Te erősségeidhez és céljaidhoz igazodik. A coaching módszerek révén a nyelvtanulási folyamat élménnyé formálható.

 

Kinek ajánlott?

 

Minden német nyelv iránt érdeklődőnek a nyelvtudás szintjétől függetlenül. Kifejezetten hasznos azonban a gazdasági, üzleti és diplomáciai területen tanulóknak és dolgozóknak, akik már rendelkeznek alapfokú nyelvtudással, és egy meghatározott idegennyelvi feladatra (pl. állásinterjúra, prezentációra, tárgyalásra, stb.) szeretnének felkészülni. A coaching módszereknek köszönhetően a nyelvi coach alaposan megismerheti a nyelvtanuló készségeit és céljait, és ezáltal a tanuló kifejezetten személyre szabott tananyagokat kaphat. A nyelvtanuló a coaching szemléletnek köszönhetően a tanulási folyamat sikerességéért személyes felelősséget vállal, a nyelvi coach partnerként kíséri végig a folyamaton.

 

Hogy zajlik?

 

Az első alkalommal a coaching eszköztárát felhasználva (pl. értő figyelem, célorientált kérdezéstechnika, coaching modellek, stb.) a nyelvtanuló a nyelvi coach segítségével meghatározza a nyelvtanulással kapcsolatos konkrét célját és a számára leghatékonyabb nyelvtanulási stratégiákat. A közös munka során az egyes alkalmakon a nyelvi készségfejlesztés és a coaching aránya változó, a személyes igények függvényében. A nyelvi coaching általános nyelvi, gazdasági vagy nemzetközi kapcsolatok szaknyelvi fejlesztés keretében is alkalmazható. A nyelvi coahing eszköztárának a hagyományos nyelvi készségfejlesztés módszerei is részét képezik, azonban nagyobb hangsúlyt kapnak a nyelvtanuló személyes céljaihoz igazodó szakmai anyagok.

 

 

Mi az a life coaching?

 

A life coaching személyre szabott, strukturált fejlesztő beszélgetések és gyakorlatok sorozata, amelynek célja az ügyfél belső erősségeinek, személyes stratégiáinak fejlesztése, a nehéz élethelyzetekben való elakadások feloldása, valamint konkrét problémák eredményes megoldási lehetőségeinek megtalálása. A life coaching jelen- és jövőorientált folyamat, azaz a múltbeli tényezők feltárása helyett az adott élethelyzet megoldására fókuszál. A life coaching tehát nem tanácsadás és nem terápia.

 

Mire jó?

 

A life coaching abban segíthet, hogy a mentálisan egészséges ügyfél egy bizonyos élethelyzetben sikeresen túl tudjon lendülni elakadásain, illetve fejleszteni tudja személyes kompetenciáit. Például:

 

 - magánéleti elakadások feloldása

- konfliktusok rendezése

 - önismeret, belső erősségek fejlesztése

- sikereresség, hatékonyság növelése

- stresszel való megküzdés javítása

 - változásokhoz való sikeres alkalmazkodás

 - nehéz döntések meghozatala

- kommunikációs készségek fejlesztése, stb.

 

A life coaching az elakadások feloldásában való hatékony támogatás mellett hozzájárul az önismeret fejlesztéséhez, a hatékony kommunikációs készségek elsajátításához és fokozza a mindennapok során megélt életörömöt. A life coach segít az elakadások felismerésében, fejleszti az ügyfél erősségeit, készségeit, támogatja az ügyfelet személyes céljai megfogalmazásában és megvalósításában. A life coaching célja, folyamata, anyagi és időbeli ráfordításigénye az ügyfél számára átlátható és kézben tartható.

 

Hogy zajlik?

 

Az egyes alkalmak során a life coach abban segít az ügyfélnek, hogy konkrét célkitűzéseket tudjon megfogalmazni, és hogy átláthassa a céljai megvalósítását akadályozó fő problémákat. Ezt követően a life coach segítséget nyújt az ügyfélnek abban, hogy felismerje, mi az, amin változtatni tud, és hogy eredményes stratégiákat alakíthasson ki személyes célkitűzései elérése érdekében.

 

 

Az egyes alkalmak időpontjának és időtartamának meghatározása a nyelvi és a life coaching esetén is egyedi megállapodás alapján történik.

 

Nyelvi és life coach

Tóth Beáta

BA és MA diplomámat a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán szereztem, valamint nyelvoktató és life coach képesítéssel is rendelkezem. Nyelvi coachként az általános német nyelvoktatás mellett gazdasági, üzleti és nemzetközi kapcsolatok szaknyelvi felkészítéssel foglalkozom. A life coaching iránt is elkötelezett vagyok, célom, hogy segítsek ügyfeleimnek rátalálni személyes erősségeikre. Nemzetközi kapcsolatok elemzőként kortárs német politikai és gazdasági kérdéseket kutatok. Szabadidőmben irodalommal foglalkozom, két könyvem jelent meg.